1920-LUKU


Maailmansotien välissä olleet pari vuosikymmentä olivat hermostuneisuuden ja levottomuuden aikaa. Ensimmäinen maailmansota oli järkyttänyt koko mannerta. 1920-luvun iloisten vuosien jälkeen ilmapiiri alkoi kiristyä erityisesti Saksassa. Hitler ja kansallissosialistit pääsivät valtaan vuonna 1933, ja edistyksellinen taide joutui uuden vallan kouriin. Kirjoja poltettiin ja taideteoksia takavarikoitiin. Monet taiteilijat ja kirjailijat pakenivat Saksasta.
Yhdysvalloissa vuonna 1920-luvulta eteenpäin menestyneitä kirjailijoita aloitettiin kutsumaan "Kadotetuksi sukupolveksi." Ensimmäisen maailmansodan jälkeen vielä nuoret kirjailijat nostivat Yhdysvallat kirjallisuuden etupiiriin ja aikuistivat maanosan kirjallisuuskulttuuria.
"Kadotetun sukupolven" elämäntyyliin kuuluivat kaksikymmenluvun elämänhurma ja tuhlaileva suruttomuus. Se vaati nopeita autoja, jazz-musiikkia, shampanjaa ja näiden myötä ikuista rahapulaa.

1930-LUKU


Neuvostoliitossa perustettiin sosiaalisen realismin tyylisuunta vuonna 1934. Tämän tarkoituksena oli eheyttää kansaa ja vakiinnuttaa oloja vallankumouksen jälkeen. Kirjallisuuden oli määrä kasvattaa kansalaisia sosialismiin ja opettaa heitä soveltamaan sitä myös yksityiselämässään.
J.R.R. Tolkien julkaisi Hobitin vuonna 1937.

1940-LUKU


1940-luku oli kirjallisuuden kannalta synkkää aikaa. 40-luvun alkupuoli kului sotaan, ja loppupuoli kului siitä toipumiseen.
Sota-aikana proosaa ilmestyi hyvin vähän, ja se oli tasoltaan heikohkoa. Myös sodanjälkeinen romaanikirjallisuus jäi runouden varjoon.
1940-lukua pidetään yleensä runouden vuosikymmenenä. Korkeatasoista runoutta suorastaan tulvi markkinoille, ja sille oli myös kysyntää.

1950-LUKU

1950-53 Korean sota
1953 Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalin kuolee. Kirjallisuudessa alkaa kommunismin ihannointi.
1954 J.R.R. Tolkienin mainetta niittänyt klassikkoromaani Taru sormusten herrasta ilmestyy Englannissa. Teos on yksi kaikkien aikojen myydyimmistä teoksista.
1956 tapahtuu Unkarin kansannousu neuvostomiehitystä vastaan, jota kautta sosialismin asema yhteiskunnassa heikentyy. samaan aikaan kekkosesta tulee suomen diktaattori. Kekkonen kekkonen kekkonen kekkonen.......

1960-LUKU


Berliinin muuri valmistuu vuonna 1961. Samana vuonna Yhdysvalloissa ilmestyy Joseph Hellerin mustan huumorin sävyttämä sotaromaani Me Sotasankarit, jonka pohjilta on tehty myöhemmin myös elokuva. Kirja kertoo Yhdysvaltain armeijan taistelulentäjistä toisen maailmansodan aikaan.
1960-luvulla kritiikki yhteiskuntaa vastaan kasvoi entisestään, joka ilmeni mm. hippiliikkeenä.
1967 Kiinassa järjestettiin kulttuurivallankumous.

1970-LUKU


1970-luku oli jatketta 1960 luvulla hallinneelle radikalismille, mutta lieventyneenä, sillä 1960-luvun radikalistijohtajat eivät olleet enää oikeutettuja käyttämään valtaa.
1960-luvulla kritisoivia teoksia Neuvostoliiton vankileireistä kirjoittanut Aleksandr Solženitsyn karkoitetaan Neuvostoliitosta vuonna 1974.