Tälle sivulle kerätään aikakauden tärkeimmät teokset. Teoksia kannattaa myös luonnehtia jotenkin (esim. pääpiirteissään, mistä kertoo).

Teoksista olisi hyvä saada myös tekstinäytteitä, jos mahdollista. (Vähintään yhdestä teoksesta, mieluummin useammastakin.)


LA DIVINA COMMEDIA


Dante Alighieri (1265-1321) kirjoitti 1300-luvulla runoelman matkastaan Helvetin ja Kiirastulen kautta Taivaaseen, eli Paratiisiin. Runoelma on keskiajan kirjallisuuden kulmakivi. Matkalla hänen oppaanaan toimivat runoilija Vergilius ja nuoruudenrakastettunsa Beatrice. Kirjassa on kolme osaa, Inferno, Purgatorio ja Paradiso, joista tunnetuin on Inferno.
Jumalaisen näytelmän Helvetti-osa alkaa sanoilla ”Elomme vaelluksen keskitiessä ma harhaelin synkkää metsämaata”, minkä katsotaan tarkoittavan Danten olevan 35-vuotias, sillä Raamatun mukaan ihmisen elämän pituus on 70 vuotta.
Helvetin portin yläpuolelle kirjoitettu lause ”Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää” on kirjan tunnetuin ja usein siteerattu fraasi.
Helvetti on 9-osainen suppilo, ja siellä kuljetaan erilaisten tasojen läpi. Mitä alemmas mennään, sitä paatuneempia ihmisiä sinne on joutunut. Rangaistukset kärsitään syntien mukaan. Alimmassa piirissä ovat esimerkiksi parittajat ja selvänäkijät. Viisaat puolestaan pääsevät Auringon taivaaseen. Jumalaisen näytelmän osa Paratiisi sisältää mahdollisen viitteen siitä, että Dante olisi syntynyt Auringon saapuessa kaksosten tähdistöön: ”Se soppi, josta meill' on kiista tuima, myös näkyi merineen ja vuorinensa, kun kiersin kanssa iki-Kaksoisien.” (22. laulu, säkeet 151–154) Tällöin Dante olisi siis syntynyt noin 21. toukokuuta – 20. kesäkuuta.

external image 240px-Michelino_DanteAndHisPoem.jpg

CANTERBURYN TARINAT


Geoffrey Chaucer (1343-1400) kirjoitti runomuotoisen tarinakokoelman pyhiinvaeltajista. Pyhiinvaellus tehtiin Lontoosta Canteburyyn arkkipiispa Thomas Becketin jäännöksiä kunnioittamaan. Kertomukset käsittelevät ihmisluontoa, ja osa niistä on vakavia ja osa humoristisia. Kirjan alussa vaeltajat kokoontuvat majatalossa, kohottavat lähtömaljat ja sopivat, että jokainen kertoo matkalla kaksi tarinaa. Tarinoita on yhteensä 24, ja niiden aiheet vaihtelevat laidasta laitaan.

EDDA


Islantilainen Edda käsittää oikeastaan kaksi sankareista ja jumalista kertovaa teosta: Runo-Eddan ja Proosa-Eddan. Vanhempi osa on siis runomuotoinen ja peräisin 900-1050-luvulta, uudemman on koonnut Snorre Sturlason 1220-luvulla. Eddaa pidetään tärkeimpänä skandinaavisen mytologian lähteenä. Edda-runoissa kerrotaan muun muassa maailman luomisesta sekä jumalien ja jättiläisten taistelusta. Sen sankareita ovat jumalat Tor ja Od.

external image 250px-Edda.jpg

ROLANDIN LAULU


Kyseessä on Ranskan kansalliseepos ja tunnetuin Ranskan sankarirunoelma. Se on syntynyt Pohjois-Ranskassa. Varhaisimman kirjoitetun version arvellaan olevan peräisin 1140-1170-luvuilta. Tarina perustuu historian tapahtumiin, Kaarle Suuren sotaan. Roland ja hänen joukkonsa joutuvat saraseenien väijytykseen, jonka seurauksena Roland menehtyy.

external image 250px-Rolandfealty.jpg


PARSIFAL


Parsifal syntyi 1200- luvun alussa. 24 812 säkeisen ritarieepoksen kirjoitti Wolfram von Eschenbach. Siinä yhdistyvät taru pyhästä Graalista ja kuningas Arthurin pyöreän pöydän ritarit. Parsifal oli ritari Gahmuretin poika, mutta ei koskaan nähnyt isäänsä elävänä. Parsifalin äiti Herzeleide ei halunnut poikansa kokevan samaa kohtaloa kuin isänsä, ja näin ollen hän kasvatti poikaansa siten, ettei Parsifal saisi tietää mitään ritariudesta. Parsifal kuitenki kohtasi Arthurin ritareita, ja halusi itsekin ritariksi. Parsifal lähti heidän mukaansa, ja äiti kuoli sydänsuruun. Parsifal on yksi saksankielisistä klassikkokirjoista. Se kuvaa nuoren ihmisen kasvua aikuiseksi.

external image 200px-Parzival.Lauber.jpg

BEOWULF


Beowulf on eeppinen sankariruno, joka on kirjoitettu muinaisenglanniksi. Sen syntymisajankohta sijoittuu 700-1000-luvulle. 3 182 rivin runolla ei ole alkuperäistä nimeä, mutta 1800-luvulta lähtien sitä on kutsuttu Beowulfiksi runon päähenkilön mukaan. Tapahtumat sijoittuvat Skandinaviaaan. Beowulf taistelee voittoisasti hirviötä ja lohikäärmettä vastaan.

external image 180px-Beowulf.firstpage.jpeg
vanhan käsikirjoituksen ensimmäinen sivu

DECAMERONE


Biovanni Boccaccion (1313-1375) teos koostuu sadasta novellista. Decamerone edustaa novelliperinteen alkua. Se on luultavasti kirjoitettu vuosina 1350-1353. Decamerone kertoo kymmenestä nuoresta, jotka lähtevät maaseudulle mustaa surmaa pakoon. Jokainen kertoo yhden tarinan päivässä, kahden viikon ajan, jotta he voisivat viihdyttää toisiaan. Kirjassa ei ole vain pelkkiä novelleja, vaan niiden ympärillä on myös kerrontaa päivien tapahtumista.

external image 250px-The_Decameron.jpg
kirjan kuvitusta vuodelta 1492