Dante Alighieri


external image 7201_Dante-Alighieri.jpg
Dante Alighieri (1265-1321) oli tunnettu italialainen kirjailija ja runoilija. Hänen tunnetuin teoksensa Jumalainen näytelmä on maailmankuulu. Dantea pidetään myös italian kirjakielen isänä, sillä hän kirjoitti teoksensa italiaksi ja täten poikkesi muista keskiajan kirjailijoista, sillä he kirjoittivat pääosin latinaksi. Hän kirjoitti kaunokirjallisuuden ja runojen lisäksi myös teoreettisia tekstejä, joissa käsitteli esimerkiksi politiikkaa.

Danten lapsuudesta ja nuoruudesta ei ole olemassa varmaa tietoa, mutta hänen teoksiaan tutkimalla on saatu selville, että hän syntyi touko-kesäkuussa 1265. Hänellä oli kaksi siskoa ja veli. On saatu selville, että Danten lapsuus oli onneton ja hän tunsi itsensä ulkopuoliseksi mutta oli kuitenkin erittäin kiinnostunut eri taiteenaloista, kuten musiikista ja kuvataiteesta. Filosofia, jota hän opiskeli myöhemmin, oli myös lähellä hänen sydäntään.18-vuotiaana Dante avioitui lapsuudenystävänsä Gemma di Manetto Donatin kanssa, mutta oli oikeasti ihastunut naapurissa asuvaan Beatriceen. Dante viittaa Beatriceen monissa runoissaan. Vuosina 1292-1294 Dante kirjoitti sonetteja ja tekstikappaleita toiseen tunnettuun teokseensa nimeltä Vita nuova sekä kokosi sen. Se kertoo Danten ja Beatricen välisestä rakkaudesta ja siitä kuinka Dante ei voinut mennä naimisiin hänen kanssaan.

Vuonna 1301 Dante määrättiin maanpakoon, jonka aikana hän kulki pitkin Pohjois-Italiaa ja toimi valkoisten riveissä aikeinaan kaapata Firenze, josta hänet määrättiin maanpakoon. Pakonsa aikana hän kirjoitti myös teokset De vulgari eloquentia ja II Convivo. Dante kuoli vuonna 1321 Pohjois-Italiassa Ravennassa.

Dante tunnetaan parhaiten teoksestaan Jumalainen näytelmä, jota hän kirjoitti vuosina 1308-1321. Se kertoo kristityn kuolemanjälkeisestä elämästä, matkasta helvetin ja kiirastulien läpi paratiisiin. Toinen tunnettu teos on Vita nuova, joka on runollista ja suorasanaista tekstiä yhdistelevä teos jota on kuvattu "elämänkerraksi Danten nuoruusvuosista".
external image francesco_petrarca.jpg

Francesco Petrarca


Francesco Petrarca (1304-1374) oli italialainen kirjailija, runoilija ja filosofi. Hän on vaikuttanut suuresti humanismin syalaisista. Hänen kirjoituskielensä oli ruotsi.

Budden elämästä ei ole varmaa tietoa, mutta hänen oletetaan olevan kotoisin ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta sekä kielitaitonsa perusteella opiskelleen ainakin Turun katedraalikoulussa sekä myös ulkomailla. Budde toimi Naantalin luostarissa, jossa hän käänsi latinankielisiä kirjoituksia ja pyhimyslegendoja sekä laati vanhimmat ruotsinnokset Vanhasta testamentista. Hänet tunnetaan myös noin 20 muusta teoksesta, joista suurin osa on käännöksiä latinasta ruotsiksi. Näistä tunnetuin on Jöns Buddes bok joka sisältää esimerkiksi käännettyjä uskonnollis-mystisiä jännityskertomuksia. Hänen ajatellaan usein olleen Suomen ensimmäinen kirjailija, mutta todellisuudessa suurin osa hänen teoksistaan on käännöksiä. Kääntäjän rooli oli kuitenkin tärkeä, sillä harva osasi lukea tai kirjoittaa ja vielä harvemmat osasivat latinaa. Viimeinen merkki hänen elämästään on vuodelta 1491, joten sitä on pidetty hänen kuolinvuotenaan. Turun lähellä Naantalissa sijaitsee Jöns Budden muistokivi (kuvassa).

Muita keskiajan kirjailijoita


Guillaume de Lorris (1200-1240)
Jean de Meun (1240-1305)

Keskiajalta ei tunneta nimeltä kovinkaan montaa kirjailijaa eikä teosta, sillä keskiajalla kirjallisuus keskittyi erittäin vahvasti uskontoon, Raamattuun ja sen aiheisiin. On siis erittäin vaikeaa löytää keskiajalta jotakin muuta kuin Raamatusta ja uskonnosta yleensä kertovaa kirjallisuutta. Suurin osa keskiajan kirjailijoista keskittyi vain esimerkiksi Raamatun käännöksiin, eivätkä tuoneet itseään tai käännöksiään tunnetuiksi.