Keskiaika muissa taiteissa


Keskiaika alkoi antiikin päätyttyä n. 500 luvulla. Keskiajalla kirkko hallitsi kaikkea. Yhteiskunnan lisäksi myös taiteita, tieteitä, arkkitehtuuria sekä musiikkia. Tämän johdosta kaikki taide, kuten musiikki ja arkkitehtuuri olivat kirkon muokkaamia joten aiheena oli yleensä uskonto.


Kuvataide


Keskiajan Euroopan taidemaalarit keskittyivät aluksi lähes yksinomaan uskonnollisiin aiheisiin: pyhimyksenkuviin ja alttaritauluihin, joita tehtiin kirkoille ja luostareille. Kuvat olivat usein melko raakoja ja kertoivat sodista ja ihmisten kärsimyksistä. Kuvissa kuvatut uskonnolliset henkilöt olivat usein hyvinvoivamman näköisiä ja isommin kuvattuja kun taas normaani ihminen oli usein kalpea ja laiha. Keskiajalla kuvataide tarkoitettiin lähinnä opetustarkoitukseen. Kirkkomaalauksia käytettiin lukutaidottomalle kansalle jotta he oppisivat kristinuskon. Kirkkomaalausten avulla he oppivat Raamatun tärkeimmät tapahtumat. Toinen suosittu aihe keskiajalla oli erilaisten juhlien ja uskonnollisten tapahtumien kuvaaminen, joka oli oikeassa elämässä vain varakkaiden ihmisten etu.


external image middleagefood1.jpg


ArkkitehtuuriKeskiajan arkkitehtuurissa näkyi kaksi pääsuuntausta romaaninen ja goottialainen tyyli. 1000-1100 luvulla vallitsi romaanin tyyli, joka oli hyvin koristeellista ja monimuotoista. Rakennuksissa oli yleensä pyöreämuotoiset holvikaaret, pienet ikkuvat ja isot lasimaalaukset. Romaanisissa kirkoissa oli paksut seinät. Romaaniseen tyyliin kuuluivat myös erilaisia freskoja ja käsikirjoituksia. Romaanista tyyliä kohdataan yleensä kirkoissa ja linnansaleissa.


external image Kosciol_Andrzeja.jpg

Romaaninen Pyhän Andreaan kirkko, Krakova

Goottilainen tyyli

Romaanisen suunnan jälkeen tuli goottilainen arkkitehtuuri joka korosti uskonnollisuutta. Tyypillisiä piirteitä ovat isot, korkeat kirkkorakennukset, joissa pyöreiden kaarien tilalla on suippokaaret. Rakennusten korkeusdella pyrittiim tavoittelemaan taivaita eli pyrittiin olla mahdollisimman lähellä taivasta. Rakennuksissa olivat värikkäät lasimaalatut ikkunat.

external image Cathedral_Notre-Dame_de_Reims%2C_France.jpg
Notre Damen katedraali Pariisi, Ranska
Musiikki


Kuten muissakin taiteissa myös musiikissa uskonnolliset asiat korostuivat. Musiikki oli kirkon perinnettä ja se syntyi psalmien laulamisesta. Vain kirkon piirissä olleen osasivat lukea nuotteja joten maallista musiikkia ei juurikaan ole kirjoitettu muistiin. Keskiajalla laulettiin lähinnä ilman soittimia, mutta luultavasti viulu ja erilaiset lyömäsoittimet alkoivat yleistyä ja ne tulivat myös käyttöön keskiajan kuluessa.


external image Vielle.jpg
"Viellen" nykyisen viulun soittaja 1300-luvulla


Maallisten ihmisten joukossa oli trubaduureja joiden laulut käsittelivät rakkautta, politiikkaa, kirjallisuutta sekä moraalisia asioita. Laulut olivat kertosäkeellisiä ja tanssimusiikissa tanssijat esittivät kertosäkeet.